E-learnings worden vaak ingezet als efficiënt leermiddel in de zorg. Vaak ervaren zorgprofessionals deze als droge kost en proberen ze deze zo snel mogelijk af te ronden. Het gevolg? Afgeleide medewerkers die de stof niet goed opnemen. Een trainingsacteur is ideaal om in te huren, maar vaak zijn deze hoog in kosten en is de training niet schaalbaar genoeg om de steeds hogere kosten te kunnen dragen. Met VR als leermethode heb je deze problemen niet.

Zelf keuzes maken betekent beter leren

In tegenstelling tot traditionele leermiddelen zoals e-learning, waarbij informatie passief wordt geconsumeerd, is VR immersiever en interactiever. Je bent niet slechts een toeschouwer, maar een actieve deelnemer in de ervaring. Leren met VR bieb betekent ook dat de zorgprofessional keuzes moet maken en de gevolgen daarvan ervaren, waardoor het dieper doordringt tot de kern van het leerproces. Het is daarom een doeltreffende tool om verschillende perspectieven te ervaren en je in de schoenen van anderen te plaatsen. Dit zorgt voor een hogere mate van betrokkenheid en interactiviteit dan bij traditionele leermiddelen. Gebruikers voelen zich onderdeel van de ervaring en worden uitgedaagd om na te denken over hun beslissingen.

Voorbeelden van effectief gebruik van VR in organisaties

Een voorbeeld van effectief gebruik van VR is Kwadrant Groep, waar VR-scenario’s werden gebruikt om medewerkers inzicht te geven in wat voor invloed hun keuzes hebben op lange termijn. Daarnaast speelde een manager hetzelfde scenario waardoor hij een hernieuwd respect kreeg voor de medewerker. Hij besefte hoeveel keuzes de medewerker voortdurend moet maken, en hoe vergaand de gevolgen van die keuzes kunnen zijn. Dit laat zien hoe belangrijk het is om je in anderen te kunnen verplaatsen en vanuit hun perspectief te denken.

VR als succesvolle leermethode

Leren met VR heeft veel voordelen ten opzichte van andere leermiddelen zoals e- learnings. Het zorgt voor betrokken en gemotiveerde medewerkers. Ze maken op een interactieve wijze beslissingen en ervaren de gevolgen hiervan. Hierdoor is VR een verrijking in het leerproces.