“Onze studenten ervaren realistische trainingen die hen betrokken houden en de lesstof beter laten begrijpen.”

ROC Tilburg zet een flinke stap voorwaarts in het opleiden van toekomstige zorgprofessionals. Dankzij de VR bieb ervaren studenten nu realistische praktijksituaties in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Een leuke werkvorm voor effectiever lesgeven
VR bieb nam contact op met practoraat interactieve technologie. Vervolgens werd het naar Guus Vanhautem doorgespeeld en heeft hij toegang tot de demo omgeving gekregen. “Na het testen van de scenario’s met een groep studenten was ROC Tilburg overtuigd van de meerwaarde. De reacties van de studenten waren heel positief.”, aldus Vanhautem.”

Een significante impact op het onderwijs
“De VR-brillen zijn echt van toegevoegde waarde. We zien een aantal voordelen van deze werkvorm. Studenten beleven praktijksituaties die ze in de praktijk niet meteen kunnen tegenkomen, waardoor ze effectiever leren en zich beter voorbereid voelen op de arbeidsmarkt. De trainingen maken de lessen ook een stuk leuker en interactiever. Studenten zijn gemotiveerder en de lesstof beklijft beter. Ze leren op een creatieve en innovatieve manier, wat hen klaarstoomt voor de toekomst.”

Een doorslaand succes
De samenwerking met VR Bieb is voor de ROC Tilburg een doorslaand succes. Hierdoor kan ROC Tilburg hun onderwijs innoveren en studenten voor te bereiden op de praktijk op een manier die voorheen ondenkbaar was. Vanhautem kijkt dan ook met veel enthousiasme naar de toekomst: “Je kunt nog zoveel met virtual reality; daar zie ik ook echt nog meer potentie in. Door bijvoorbeeld het ervaren van psychose, dementie of angst in VR kun je je beter inleven in een ander.”

Een aanrader voor andere onderwijsinstellingen
Vanhautem deelt zijn ervaringen graag met andere onderwijsinstellingen. Het practoraat interactieve technologie doet onderzoek naar interactieve tech in het onderwijs. ROC Tilburg is ervan overtuigd dat de VR Bieb een waardevolle toevoeging kan zijn aan elk onderwijsinstituut dat zijn onderwijs wil innoveren en zijn studenten de beste leerervaring wil bieden.