VR brengt beweging bij ouderen
VR brengt beweging bij ouderen
“Ook al ben je 90, er zijn altijd dingen die je nog kunt doen”
Het belang van beweging voor ouderen is niet te onderschatten. Beweging helpt niet alleen om fysieke fitheid te behouden, maar draagt ook bij aan mentale gezondheid en algehele levenskwaliteit. Danjel Sijtsma, een expert in ouderenbeweging, legt uit hoe virtual reality (VR) een belangrijke rol kan spelen in het toegankelijker en aantrekkelijker maken van beweging voor ouderen.
Bewegen goed voor fysieke en mentale gezondheid
“Ouderen zo gezond mogelijk tot het einde brengen,” is het motto van Danjel Sijtsma. Gespecialiseerd in ouderenbeweging, ziet hij dagelijks de voordelen van regelmatige fysieke activiteit. “Ook al ben je 90, er zijn altijd dingen die je nog kunt doen,” zegt Sijtsma. “Beweging houdt je spieren actief, verbetert zelfredzaamheid en draagt bij aan een positieve gemoedstoestand.”
Veel ouderen in zorginstellingen hebben te maken met fysieke beperkingen of chronische aandoeningen, wat regelmatig bewegen moeilijker maakt. Juist voor deze doelgroep is beweging belangrijk om spiermassa te behouden, gewrichten soepel te houden en het risico op vallen te verminderen.
Laagdrempeliger bewegen
Virtual reality kan een mooie oplossing zijn om beweging laagdrempeliger en aantrekkelijker te maken voor ouderen. In samenwerking met ons ontwikkelde Danjel Sijtsma een pilot rondom beweging, speciaal afgestemd op de behoeften van ouderen. “VR biedt de mogelijkheid om in een veilige en gecontroleerde omgeving te bewegen, waar iedereen op zijn eigen tempo kan deelnemen,” legt Sijtsma uit.
Met VR kunnen ouderen vanuit hun stoel of rolstoel oefeningen doen die flexibiliteit, kracht en evenwicht verbeteren. De VR-ervaring biedt visuele en auditieve stimulansen, wat ouderen motiveert om te bewegen. “Het doel is om ouderen te activeren, zelfs al zijn het maar kleine bewegingen,” zegt Sijtsma. “VR maakt het mogelijk om beweging op elk moment van de dag aan te bieden, wanneer het de bewoners het beste uitkomt.”
Iedereen kan meedoen
Eén van de uitdagingen bij het aanbieden van bewegingsprogramma’s voor ouderen is de diversiteit aan fysieke capaciteiten. “Sommige ouderen kunnen nog lopen, terwijl anderen in een rolstoel zitten,” vertelt Sijtsma. “Met VR kunnen we het programma aanpassen aan de individuele behoeften van elke deelnemer, zodat iedereen kan meedoen, ongeacht fysieke conditie.”
VR helpt ook om de drempel voor deelname te verlagen. “In een groepssetting voelen ouderen zich soms bekeken of beoordeeld,” zegt Sijtsma. “Met VR kunnen ze in hun eigen tempo bewegen, zonder zich zorgen te maken over wat anderen denken. Dit maakt het een ideale oplossing voor de zorgsector.”
Danjel Sijtsma hoopt dat VR in bewegingsprogramma’s een standaardpraktijk wordt in zorginstellingen. “Ik hoop dat elke zorginstelling een VR-bril heeft, zodat ouderen op elk moment kunnen bewegen,” zegt hij. “Door VR te integreren in de dagelijkse routines van ouderen, kan hun welzijn aanzienlijk worden verbeterd. Het biedt een flexibele, toegankelijke en motiverende manier om in beweging te blijven, wat belangrijk is voor een gezond en gelukkig leven op latere leeftijd”
Meer weten over onze pilot over bewegen? Neem dan snel contact met ons op via het contactformulier.