Misschien heb je het wel eens langs zien komen, maar misschien ook niet. 3DOF en 6DOF.  Wat betekenen deze termen eigenlijk? In de wereld van VR spelen ze een cruciale rol bij het creëren van een meeslepende ervaring. Laten we eens wat dieper ingaan op deze begrippen en ze beter begrijpen.

Zes vrijheidsgraden

6DOF staat voor “Six Degrees of Freedom” (zes vrijheidsgraden). Met een 6DOF-headset kun je niet alleen je hoofd draaien, maar ook vrij rondlopen en bewegen in de virtuele omgeving. Het systeem volgt je hoofdbewegingen in alle richtingen: vooruit, achteruit, zijwaarts, omhoog en omlaag. Dit geeft je volledige bewegingsvrijheid in de virtuele wereld en laat je objecten vanuit verschillende hoeken bekijken. Het voelt alsof je echt in de VR-omgeving bent en je kunt zelfs fysieke interacties nabootsen. 6DOF wordt gezien als een geavanceerde functie die de VR-ervaring naar een hoger niveau tilt.

Drie vrijheidsgraden

3DOF staat voor “Three Degrees of Freedom” (drie vrijheidsgraden) en verwijst naar een VR-systeem dat alleen de rotatie van je hoofd kan volgen. Met een 3DOF-headset kun je je hoofd draaien, omhoog en omlaag kijken, en naar links en rechts bewegen. Het systeem registreert geen bewegingen in de positie van je hoofd in de ruimte.

3DOF-headsets zijn geweldig omdat ze eenvoudig in gebruik zijn en vaak kostenefficiënter zijn. Deze eigenschappen maken ze bijzonder geschikt voor toepassingen in de zorgsector, waar een laagdrempelige introductie van VR belangrijk is. Hoewel 3DOF een andere ervaring biedt dan 6DOF, is het zeker niet slechter. Het is eerder een alternatieve benadering die perfect past bij specifieke gebruikersbehoeften.

Makkelijker in gebruik

Bij de VR bieb begrijpen we hoe belangrijk beide varianten zijn. Momenteel bieden we 3DOF-ervaringen aan, omdat ze makkelijk in gebruik zijn en het gemakkelijker maken voor nieuwe gebruikers om met VR kennis te maken. We zijn tegelijkertijd ook enthousiast over de mogelijkheid om in de toekomst 6DOF-technologie toe te passen, zodra mensen vertrouwd zijn geraakt met VR en 3DOF.

Het is handig om te weten dat 3DOF-scenario’s ook kunnen worden afgespeeld op een 6DOF-bril. Met andere woorden, je kunt onze interactieve scenario’s ervaren, of je nou een 3DOF- of 6DOF-headset gebruikt. Dit betekent dat gebruikers met een 6DOF-bril nog steeds kunnen genieten van de bestaande scenario’s die we bieden. We streven ernaar om onze content toegankelijk te maken voor verschillende soorten VR-brillen, zodat iedereen kan leren via onze scenario’s.

Of je nu een 3DOF- of 6DOF-headset gebruikt, onthoud dat beide soorten hun eigen voordelen hebben. 3DOF is ideaal voor een eenvoudige en intuïtieve kennismaking met VR, terwijl 6DOF een geavanceerde ervaring biedt met volledige bewegingsvrijheid. Welke je kiest, hangt af van waarvoor je VR wilt gebruiken. De VR Bieb werkt hard om de mogelijkheden uit te breiden en hoopt in de toekomst ook 6DOF-technologie aan te bieden.