Als schrijver kun je met een goed doordacht scenario de zorg tot leven brengen in virtual reality. Het creëren van een meeslepend scenario vereist wel zorgvuldige planning en aandacht voor detail. In vijf stappen leggen we uit hoe wij ervoor zorgen dat er regelmatig een nieuw scenario op de plank ligt.

Stap 1: Onderzoek en ontwikkeling

Voordat je begint met het schrijven van een scenario, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar het onderwerp. Een meeloopdag is ideaal om de echte thematiek te ervaren. Verken daarna de verschillende input van verschillende inhoudelijke deskundigen zowel van de praktijk als de theorie in een co-creatiesessie. Onthoud daarbij wat het instapniveau van de doelgroep is op het gebied van virtual reality in de zorg. En niet te vergeten: de randvoorwaarden. Waar moet het scenario aan voldoen?

Stap 2: Definieer alle personages en de omgeving

Beschrijf de omgeving en andere elementen die de wereld vormen. Denk ook aan de personages die de gebruiker zal tegenkomen en met wie ze kunnen communiceren. Dit is belangrijk om de gebruiker mee te nemen in de virtuele wereld zodat het écht echt voelt.  Daarnaast is het belangrijk om de goede woorden en zinnen te gebruiken die in praktijk gebruikt worden, zodat de gebruiker precies begrijpt waar het over gaat.

Stap 3: Creëer het script

Een script schrijven op basis van mogelijkheden is ingewikkelder dan een gewoon stuk schrijven voor het theater. Dit komt doordat je per keuzemogelijkheid verschillende resultaten kunt hebben. Je bent dus bezig met één scenario dat zich kan uitsplitsen tot soms  wel vijf verschillende uitkomsten. Met de software die wij gebruiken kun je heel makkelijk deze uitkomsten ‘intekenen’.

Zodra je je een eerste versie van script klaar hebt, zorg je ervoor dat deze bij de juiste mensen komt. Zij kunnen op basis van hun ervaring verdere input leveren om zo het scenario gezamenlijk af te maken. Per organisatie is het werkproces wel eens verschillend. We proberen het scenario zo algemeen mogelijk te maken zodat het toepasbaar is op iedereen. Mocht jullie werkproces nét iets anders zijn, dan kan het ook leuk zijn om met zijn allen op zoek te gaan naar de ‘fout’ in het scenario.

Na een aantal sessies wordt er een klap opgegeven en kan het script naar de acteurs en wordt er een opnamedag ingepland.

Stap 4: Filmen

Meestal filmen we een scenario in één dag, maar het komt wel eens voor dat we bij complexe scripts meerdere dagen filmen. Zo duurde het filmen van Triage wel drie dagen. Tijdens de opnamedagen zijn er echte acteurs aanwezig en zorgen we ervoor dat we in een realistische praktijk omgeving zijn. Zo krijgt de gebruiker nóg meer het gevoel in de echte wereld rond te lopen.

Stap 5: Monteren en testen

Na het filmen begint de montage. In een speciaal programma monteren we de 360 graden video’s. Dit wijkt af van monteren van een normale video. Daarnaast moeten de keuzemogelijkheden duidelijk zijn. Zodra de montage klaar is, testen we het scenario. Als deze goedgekeurd is, uploaden we het in de software. Het scenario is dan speelbaar op de virtual reality bril.

Meestal is de doorlooptijd van één scenario ongeveer drie maanden. Deze is dan voor altijd te spelen op jullie virtual reality bril. Wil je meer weten over onze scenario’s? Neem dan contact met ons op.

 


Over de auteur

Begonnen in de theaterwereld is Marjet zich gaan specialiseren door een master Serious Gaming te gaan doen. Altijd even nieuwsgierig probeerde ze daar uit te vogelen waarom bijna ieder mens het op een lopen zet wanneer er “Wie er als eerste is!” wordt gebruld. Serious gaming zet die psychologische ideeën in om daar mee een gedragsverandering te veroorzaken, te kunnen leren. En alsof de ‘gewone realiteit’ al niet ingewikkeld genoeg is, is ze zich ook nog eens gaan specialiseren in de ‘virtuele realiteit’, in virtual reality. Bij VR bieb zorgt zij er dan ook voor dat de scenario’s toepasselijk geschreven worden en realistisch op beeld komen.