Waarom het oké is om niet mee te kijken tijdens een VR-training

Waarom het oké is om niet mee te kijken tijdens een VR-training

6 mei 2025

We snappen het helemaal. Je bent bezig met je scholing en een ander zet een VR-bril op. Je denkt misschien meteen: “Wat ziet diegene nou eigenlijk?” of “Kan ik de andere studenten ook laten meekijken?” De verleiding om mee te kijken op een scherm is groot. Maar wist je dat het juist heel waardevol kan zijn om níet mee te kijken tijdens een VR-training?

Hier zijn een paar redenen waarom even afstand nemen juist impact maakt:

Persoonlijke beleving is een betere leerervaring

VR is niet zomaar een video. Het is een persoonlijke ervaring. De gebruiker staat echt in het scenario. Als je meekijkt, geef je misschien (onbewust) hints, aanwijzingen of reacties die invloed hebben op hoe iemand de situatie beleeft. En dat haalt de kracht van VR juist weg.

Wanneer iemand helemaal opgaat in een scenario, komt er vaak een moment van zelfreflectie. “Wat zou ik doen?” of “Was dit de juiste keuze?” Die momenten zijn goud waard. Door op afstand te blijven, geef je ruimte aan die innerlijke dialoog. Zonder het gevoel dat iemand over je schouder meekijkt.

Vertrouwen en autonomie

Meekijken op een scherm geeft niet dezelfde ervaring en leidt soms zelfs af van waar het écht om draait. De deelnemer zit dan in een andere wereld en dat is exact de bedoeling.

Niet meekijken is ook een vorm van vertrouwen. Je laat zien: “Jij mag dit op je eigen manier beleven.” Dat stimuleert autonomie en eigenaarschap. En dát zijn precies de dingen die zorgen voor blijvend leerrendement. Daarnaast is het juist met VR zo belangrijk dat men in een veilige omgeving leert. Dat veilige gevoel gaat wellicht weg als je meekijkt.

Betere evaluaties achteraf

Wil je echt weten wat iemand geleerd heeft? Laat ze eerst zelfstandig ervaren. Daarna kun je in gesprek: “Wat viel je op? Wat voelde je? Wat zou je anders doen?” Zo’n manier van reflecteren zorgt voor échte inzichten. De ervaring krijgt betekenis en wat iemand geleerd heeft, beklijft beter, vanuit hun eigen perspectief. Geen eenrichtingsverkeer, maar een dialoog. En daarin wordt leren iets vanzelfsprekends. Geef de ander de ruimte om echt te zijn in het scenario. Daarna kun je samen de vertaalslag maken naar de praktijk en juist daar is waar de magie ontstaat!

Deel dit bericht op social media

Gerelateerde berichten